Служебното правителство проведе редовното си седмично заседание днес.  Ето какво реши кабинетът: Правителството

...
Служебното правителство проведе редовното си седмично заседание днес. 
Ето какво реши кабинетът:
Правителството
Коментари Харесай

МС реши: Предоставяме на Украйна 5000 военни зимни облекла и 5000 кубинки


Служебното правителство проведе постоянното си седмично съвещание през днешния ден. 

Ето какво реши кабинетът:

Правителството одобри национална стратегия за развиване на доброволните формирования за преодоляване на бедствия

Министерският съвет одобри Национална стратегия за развиване на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и други изключителни обстановки в Република България за интервала 2022-2026 година. Одобрен е и План за 2022 година за осъществяване на програмата.

Проектът на Национална стратегия е направен в осъществяване на Стратегията за развиване на доброволните формирования за попречване или преодоляване на бедствия, пожари и други изключителни обстановки в Република България за интервала 2021-2030 година (Стратегия). Времевият обсег на плана на Националната стратегия е петгодишен - от 2022 до 2026 година и е съгласуван с Методологията за стратегическо обмисляне в Република България, като съдържа: встъпление, стратегически и оперативни цели, финансово обезпечаване, действия за реализиране на оперативните цели и отчитане на напредъка по осъществяване на Националната стратегия. Дейностите, заложени за реализиране на оперативните цели, следва да имат принос за реализиране на стратегическите цели на Стратегията.

През идващия петгодишен интервал на осъществяване на Националната стратегия 2022-2026 година се подчертава главно върху повишение потенциала на доброволните формирования за осъществяване на действия при пожари, бедствия и изключителни обстановки, образованието и подготовката на доброволците, повишение публичния авторитет на доброволните формирования, поощряване на работодателите за присъединяване на техни чиновници в доброволни формирования и не на последно място активизиране и поощряване работата с младежи до 18-годишна възраст за обезпечаване на запас от бъдещи доброволци. За реализиране на допустимо най-хубави резултати е планувано иницииране на развой за развиване и рационализиране на законовата и подзаконова нормативна уредба и адаптирането й към заложените промени.

За осъществяване на Стратегическа цел 1: „ Утвърждаване, поощряване и развиване на доброволните формирования като устойчива и надеждна съставка на Единната избавителна система “ са планувани 3 оперативни цели: „ Повишаване потенциала на доброволните формирования за осъществяване на действия при пожари, бедствия и изключителни обстановки “; „ Иницииране на развой за развиване и рационализиране на законовата и подзаконова нормативна уредба и адаптирането й към заложените промени “ и „ Разширяване на опциите за финансово застраховане дейностите на доброволните формирования “.

Втората стратегическа цел е: „ Сътрудничество сред локалната власт, работодателите и Националното съдружие на доброволците за развиване на активността на доброволните формирования “. За нейното осъществяване са планувани следните три оперативни цели: „ Насърчаване на работодателите за присъединяване на техни чиновници в доброволни формирования “; „ Утвърждаване на национално съдружие, което да сплотява, съставлява и пази ползите на доброволните формирования “ и „ Подпомагане органите на локалната власт при образуване на активността на доброволните формирования “.

Третата стратегическа цел е „ Повишаване публичната значителност и самопризнание за всеотдайността на доброволните формирования в Република България “. В нея са включени две оперативни цели: „ Използване на актуалните средства и благоприятни условия за повишение на информираността за активността на доброволните формирования “ и „ Повишаване публичния авторитет на доброволните формирования “.

Последната, четвърта стратегическа цел е „ Формиране на интерес в подрастващите до навършване на 18-годишна възраст, към активността на доброволните формирования и призванието да се оказва помощ при пораждане на пожари, бедствия и други изключителни обстановки “. За нейното осъществяване също са планувани две оперативни цели „ Активизиране и поощряване работа с младежи до 18-годишна възраст за обезпечаване на запас от бъдещи доброволци “ и „ Осигуряване на опция за осъществяване на образование в извънкласна форма на младежи до 18-годишна възраст за приобщаване към активността на доброволните формирования “.

Пълноценното взаимоотношение, координация и съгласуваност на всички институции, имащи пълномощия по осъществяване на Националната стратегия 2022-2026 година допуска да се реализиран заложените предстоящи резултати.

Предвидено е финансиране на дейностите за реализирането на задачите, избрани в Националната стратегия 2022-2026 година със средства от държавния бюджет за делегирани от страната действия, със средства от общинските бюджети и със средства от Европейски планове и стратегии.

Резултатите от приемането на плана на Националната стратегия 2022-2026 година са свързани с реализиране на набелязаната в Стратегията визия за развиване на доброволните формирования до 2030 година, което ще способства за поредност в дейностите на всички страни, ангажирани в процеса на одобряване, развиване и разпространение на активността на доброволните формирования и участващите в тях доброволци, както и за повишение интереса в подрастващите до навършване на 18-годишна възраст, към тази активност.

Проектът на Решение на Министерския съвет за приемане на План за 2022 година за осъществяване на Националната стратегия конкретизира осъществяването на програмата за съответната година, като детайлно дефинира дейностите, които ще се извършват за реализиране на стратегическите и оперативните цели. Включва бюджета за осъществяване на тези действия, периода, предстоящите резултати, настоящите и целеви знаци за осъществяване, главните и партниращи виновни институции. Изпълнението на Плана за 2022 година ще се регистрира в период до 31.03.2023 година пред министъра на вътрешните работи.

Приетите документи няма да доведат до влияние на държавния бюджет. 

Министерство на външните работи, Комисията за отбрана на потребителите и Регионална здравна ревизия - Силистра афишират стипендиантски позиции

Правителството одобри Списък на специалностите, за които съществува дефицит на специалисти в администрациите и за които могат да се дават стипендии през 2023 година

Шеста поредна година продължава стипендиантската стратегия в държавната администрация, регламентирана в Закона за държавния чиновник. Основната цел е администрациите да притеглят нужните им фрагменти още преди да са приключили образователно-квалификационната си степен, а незабавно по-късно да им дават опция за работа по служебно правно отношение.

Процедурата по асортимент се организира от комисия от съответната администрация на три стадия - асортимент по документи, писмен изпит и изявление. Размерът на месечната стипендия се дефинира от съответната администрация и не може да надвишава 330 лева, а срокът, за който стипендиантът се задължава да работи в съответната администрация след довеждане докрай на висшето си обучение, е минимум 3 години.

През 2023 година стипендиантски места ще разгласят от Министерството на външните работи. Комисията за отбрана на потребителите и Регионална здравна ревизия - Силистра в областите право, ръководство на планове, африканистика, арабистика, осведомителни технологии, фармация, публично здраве и медицина.

Правителството утвърди Политика за присъединяване на страната в обществените предприятия

Министерският съвет одобри решение, с което утвърди Политика за присъединяване на страната в обществените предприятия. Политиката е направена от Агенцията за обществените предприятия и надзор (АППК) в съдействие с органите, упражняващи правата на страната в обществените предприятия, въз основа на показаните от тях мнения и при вземане предвид на нормативните условия.

Изготвеният документ има нормативно открито наличие, в това число дава информация по отношение на съображенията, заради които страната взе участие в обществените предприятия, данни за предстоящото им развиване, техния брой, общата стойност на личния им капитал, разпределението по стопански действия и дял в брутния вътрешен артикул. Определени са дълготрайните финансови и нефинансови цели, които страната си слага с присъединяване си в обществените предприятия, както и индикатори за осъществяването им.

Като резултат от одобряването на Политиката за присъединяване на страната в обществените предприятия ще бъдат изпълнени избрани задължения на Република България по Националния проект за възобновяване и резистентност по отношение на възстановяване на рамката за ръководство на обществените предприятия.

Приет е План за ръководство на Природен парк „ Русенски Лом “

Министерският съвет одобри Плана за ръководство на Природен парк „ Русенски Лом “. Разработването на проект за ръководство (актуализиран) на Природен парк „ Русенски Лом “ е по план „ Зелено ръководство за отбрана на Природен Парк Русенски Лом и Природен Парк Комана “, с акроним GreenManagement финансиран по ПРОГРАМА ИНТЕРРЕГ V-A РУМЪНИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020, ДОГОВОР ЗА СУБСИДИЯ ERDFN0127571/31.10.2018 ”.

Основната цел на проекта е да се обезпечи стабилно запазване и ръководство на биологичното и ландшафтно многообразие на парка през идващите 10 години.

Паркът е основан през 1970 година за да се опази неповторимата природа на живописните каньоновидни долини на Ломовете. По тази причина проектът за ръководство е изцяло съгласуван с разположението си в граничен регион и транс-граничното съдействие със прилежащите институции и в Република Румъния. В осъществяване на голям брой интернационалните, национални и локални задължения, поети от България в последните години и изключително след 2007 година, към този момент като член на Европейския съюз, са създадени оферти за достъп до допълващо финансиране от Европейски Съюз за местата, които като Специално предпазени зони, са част от мрежата НАТУРА 2000.

На локално равнище проектът за ръководство преглежда проблеми, като да вземем за пример стратегии за районно развиване, стабилно селско стопанство, използване на горскостопанските практики, понижаване на замърсяването, запазване на културното завещание, както и развиване на туризма и отдиха.

В сходство с най-хубавите интернационалните практики и условията на европейското и българското законодателство, този План за ръководство открива визията за земеползване, природозащита и екологично стабилно социално- икономическо развиване, споделяна от главните заинтригувани страни в границите на предпазената територия.

СБАЛАГ „ Селена “ ЕООД е избрана за университетска болница

Министерският съвет одобри решение за установяване на Специализирана болница за интензивно лекуване по акушерство и гинекология „ Селена “ ЕООД, гр. Пловдив за университетска болница.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетските лечебни заведения са многопрофилни или профилирани и в тях се реализират действия по направленията: клинично образование на студенти и докторанти по медицина и/или дентална медицина и/или фармация; клинично образование на студенти по специалности от професионално направление „ Здравни грижи “; следдипломно образование на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, експерти по здравни грижи.

Министерският съвет, по предложение на министъра на опазването на здравето, дефинира кои лечебни заведения или техни клиники/отделения получават правата на академични болници/клиники или отделения за периода на одобрението/ акредитационната оценка. Предложението на министъра на опазването на здравето се прави въз основа на стимулирано искане от съответния ректор на висшето учебно заведение, в съгласие с ръководителя на лечебното заведение.

България отпуска 586 751 лв. за интернационална помощ

Министерският съвет утвърди даването на сумата от 586 751 лв. по линия на формалната помощ за развиване на България. Средствата ще бъдат разпределени за даване на вноски за интернационалните организации, както следва:

- 78 233 лв. по тематичен зов на Международния комитет на Червения кръст за хора с увреждания под формата на филантропична помощ за Ирак;

- 48 896 лв. към Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци;

- 215 142 лв. към Световната продоволствена стратегия под формата на филантропична помощ за Алжир, Пакистан и Нигерия;

- 88 013 лв. към Международната организация за атомна сила за осъществяване на план „ Zoonotic Disease Integrated Action “;

- 97 792 лв. към Европейския фонд за народна власт, целево ориентирани за Република Северна Македония;

- 58 675 лв. към главния бюджет на Службата на Върховния комисар по правата на индивида.

Участието на България в горепосочените начинания способства за осъществяване на външнополитическите цели на страната ни в публично значими области и за одобряване на положителното име и престиж на страната ни като предвидим и скъп донор.

Министерството на защитата ще даде помощ на Украйна от 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта обувки

Министерството на защитата ще даде безплатно на държавното управление на Украйна филантропична помощ, посредством Сухопътните войски на следните количества дрехи и обувки: 5 000 (пет хиляди) броя полушуба с подплата; 5 000 (пет хиляди) броя чеп с подплата; 5 000 (пет хиляди) броя риза с дълъг ръкав; 5 000 (пет хиляди) броя шапка; 5 000 (пет хиляди) чифта обувки.

Предвидените за даване движими движимости - дрехи и обувки, не съставляват униформено облекло по смисъла на регламентиращите документи.

Дарението се реализира в отговор на получено искане от украинската страна за обезпечаване на здравна техника и имущества, топли облекла и екипировка за наближаващия зимен сезон.

Министерството на защитата споделя убеждението, че един от главните цели във всеки въоръжен спор е обезпечаването на съответни грижи за жителите.

Посочените количества са от дълготрайно съхраняваните ресурси от дрехи и обувки за потребностите на Българската войска и са изцяло годни за потребление.

Необходимите действия по организацията, подготовката, превозването и предаването на материалните средства на съответните оторизирани лица от Украйна ще бъдат осъществени от Министерството на защитата и от структури от състава на българските Въоръжени сили.

Разноските на материалните средства ще са за сметка на бюджета на ведомството за актуалната година.

Одобрени са спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването

Министерският съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на Министерството на правораздаването. Средствата в размер на 35 800 лева са за проектирането на Етапна конвойна база на Главна дирекция „ Охрана “ (ГДО) във Велико Търново.

Преустройството на съществуваща постройка, благосъстоятелност на ГДО, се постанова по отношение на това, че сградният фонд на РД „ Охрана - Велико Търново “ е ситуиран на разнообразни административни адреси, непълен и неподходящ на условията по извършване на функционалните отговорности предоставени на ГДО, по закон.

С проектирането, ремонтирането и преустройството на парцела ще се обезпечат пространства за Етапната конвойна база и решат административни потребности, което ще разреши основаване на оптимални условия на работа и места за краткотрайно задържане на лица.

Правителството одобри вътрешно обезщетени промени в бюджета на Министерство на околната среда и водите

Министерският съвет утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2022 година

С осъществената смяна на бюджета се планува обезпечаване на 350 000 лева по бюджета на Националния институт по метеорология и хидрология за заплащане на членски импорт към EUMETSAT. Средствата се обезпечават за сметка на осъществени икономии по бюджета на министерството по бюджетна стратегия „ Оценка, ръководство и запазване на водите на Република България “.

Прието е нарастване на разноските по бюджета на НСО

Правителството утвърди нарастване с 1 850 000 лева на одобрения със Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година оптимален размер на уговорките за разноски, които могат да бъдат поети през 2022 година по бюджета на Националната работа за защита.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството трансферира на община Омуртаг правото на благосъстоятелност върху парцел - частна държавна благосъстоятелност, който ще бъде употребен за краткотрайно настаняване на лица, потърпевши или наранени от бедствия, повреди и произшествия, както и на бездомни хора при тежки зимни условия. Имотът се намира на ул. „ Родопи “ № 34 в гр. Омуртаг и съставлява терен с повърхност 609 кв. м, дружно с двуетажна постройка в него със застроена повърхност 177 кв. м.

Съгласно друго държавно решение, статутът на парцел с предоставени права за ръководство на Главна дирекция „ Гранична полиция “ в смолянското село Горово се трансформира от обществена в частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в местността „ Чемериво “. Площта му е 1501 кв. м. дружно с издигнатата в него постройка за битови услуги. Той е с отпаднала нужда за ведомството и не се употребява за обществени функционалности. Към него е декларирано желание за покупка.

С решение на държавното управление се трансформира статутът на парцели на Министерство на вътрешните работи в София. Решението обгръща шест служебни обекта, обществена държавна благосъстоятелност, които се афишират за частна държавна благосъстоятелност. Те се намират в столичните региони „ Възраждане “, „ Овча купел “, „ Изгрев “ и „ Оборище “. Към момента не се употребяват за обществени функционалности. След промяната на статута им, обектите ще се употребяват за ведомствения жилищен фонд на Министерство на вътрешните работи.

Министерският съвет разгласи част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност и го трансферира на община Габрово за основаване на Център за модерно изкуство „ Кристо и Жан – Клод “. Частта от парцела се намира в гр. Габрово, ул. „ Брянска “ № 72 и съставлява четириетажна постройка с повърхност 2 737 кв. м. Центърът ще съдържа както документална галерия за историята на семейство Явашеви в Габрово и детството на Кристо, по този начин и галерия, представляваща изкуството на Кристо и Жан - Клод. Близостта на постройката до Музея на хумора и сатирата, основава причина за оформяне на културен комплекс.

Правителството разгласи част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност за частна държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в с. Самораново, община Дупница, и съставлява дванадесет здания. До в този момент е ръководен от Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ - затвор Бобов дол към Министерството на правораздаването. Промяната на статута на парцела е за премахването на зданията. Те са с отпаднала нужда за пандиза, в неприятно експлоатационно положение, самосрутващи се и рискови за жители. Функционално непригодни са и градивно не дават отговор на актуалните сеизмични правила. Разходите за премахването на постройките са включени в бюджета по план „ Изграждане на пилотен затвор, обвързван с център за образование на личния състав и създаване на преходно поделение (Half way house) “ и няма да натоварят бюджета на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “.

Правителството промени РМС №578 от 2017 година като удължи от 5 на 8 години периода, в който Висшият правосъден съвет може да ръководи предоставената му част от парцел - обществена държавен благосъстоятелност. Тя се намира на ул. „ Тодор Каблешков “ № 1 в гр. Карлово и съставлява втори етаж от постройка. Частта от парцела е предоставена на Висш съдебен съвет за реализиране активността на Районния съд в Карлово до приключването на ремонта на постройката на правосъдната палата в града и въвеждането й в употреба. Към момента тези условия не са настъпили, което постанова и смяната на акта на Министерския съвет. Средствата за стопанисването и ръководството на етажа ще бъдат обезпечени от бюджета на правосъдната власт.

С други решения на Министерския съвет част от стрелбищен комплекс, намиращ се в гр. София, ул. „ Гео Милев “ № 71 е разгласен за парцел - частна държавна благосъстоятелност и апортиран в капитала на „ Национална спортна база “ ЕАД. Капиталът на комерсиалното сдружение се усилва и с парична вноска в размер на 3 000 000 лева, като средствата ще бъдат употребявани за осъществяване на ремонт и възобновяване на апортирания в парцел.

Правителството одобри решение за разкриване на почетно консулство на България в гр. Венеция

Министерският съвет одобри решение за назначението на Пиер Джовани Козмо за почетен консул на България в Италия със седалище в гр. Венеция и консулски окръг, обхващащ територията на област Венето.

Назначаването на италианския жител, който има богат управленчески опит в частния бранш, е стимулирано от желанието на двете страни за потребление на съществуващите благоприятни условия за развиване на районно съдействие, търговско-икономическите връзки и културно-образователни контакти с област Венето, която не е включена в консулския окръг на никое от настоящите на италианска територия почетни консулства на България и в която има обособена българска общественост.

Според формалната статистика към началото на 2021 година в област Венето има към 2 000 българи с непрекъснато местопребиваване, като по оценка на българското посолство в Рим общият им брой е над 4 000 души, преобладаващата част от които са намират в провинциите Верона и Венеция. В влиятелния университет „ Ка Фоскари ” във Венеция действа лекторат по български език и просвета, който се посещава от италиански студенти.

Откриването на почетно консулство на Република България със седалище в гр. Венеция ще способства за задълбочаване на двустранното съдействие на локално равнище в области като търговия, туризъм, просвета и обучение, както и би оказало позитивно влияние в отбраната на правата и ползите на българската общественост в област Венето.

Министерският съвет утвърди резултатите от българското присъединяване в изключителното съвещание на Съвета на енергийните министри на Европейски Съюз

Министерският съвет одобри отчета с резултатите от присъединяване на България в изключителното съвещание на Съвет „ Транспорт, телекомуникации и енергетика “, част „ Енергетика “, извършено на 9 септември 2022 година в гр. Брюксел.

В рамките на съвещанието бе извършена обмяна на визии по вероятни незабавни ограничения за ограничение на растежа на енергийните цени, както и по въпроса за сигурността на енергийните доставки в Европейски Съюз и по-нататъшни ограничения по отношение на подготовката за идващия зимен интервал. Внимание бе привлечено върху полаганите старания на равнище Европейски Съюз в актуалната спешна обстановка в бранша на енергетиката по отношение на високите цени на силата и несигурността на съветските енергийни доставки.

С изявленията си страните членки откроиха нуждата от демонстриране на единение и координираност в дейностите на Европейски Съюз, използване на правилото на солидарността, както и значимостта на предприемане на незабавни координирани дейности в отговор на продължаващата наклонност за повишение на цените. Споделиха своите визии по отношение на значимостта от навременно предприемане на ограничения в Европейски Съюз и съответните принадлежности, които считат за подобаващи за реализиране на бързо разрешаване на проблемите, като споделиха и информация по отношение на подготовката на национално равнище на идния зимен интервал с оглед повишение сигурността на енергийните доставки.

Европейската комисия заключи, че следи одобрение от страна на делегациите за използването на ограничения за подготовка на идната зима. Благодари за изразеното виждане за взаимност и приветства работата за диверсификацията и напъните за обезпечаване на спомагателни газови доставки. Информира, че се форсира работата на Платформата за взаимно закупуване на газ в Европейски Съюз, като ще продължи координирането на напъните за повишение на устойчивостта и подготвеността.

Одобрени са резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство

Правителството утвърди резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, извършено в интервала 14-16 септември 2022 година, в гр. Прага, Чешка република.

Дискусията на министрите на земеделието се концентрира върху тематиката „ Осигуряване на продоволствена сигурност - ролята на земеделието и храните на Европейския съюз (ЕС) в световното стабилно произвеждане на храни “, въз основа на авансово публикуван от Чешко председателство документ с въпроси за структуриране на дебата.

Република България съобщи, че запазването на питателните ресурси е от фундаментално значение за сигурността, публичното здраве и стабилността на страната. Необходимо е да се вкарат ограничения, които да минимизират рисковете от дефицит на храна и да обезпечат продоволствена сигурност. Постигането на екологичните цели и опазване на конкурентоспособносгта на земеделските производители в Европейски Съюз не би трябвало да заплашва продоволствената сигурност. Мерките, подхванати за намаляване на последствията от войната, не би трябвало да подкопават конкурентоспособността и жизнеспособността на основни браншове на европейското селско стопанство. Иновациите посредством научни проучвания, познания, технологии, агроекология и разбиране на най-хубави практики биха могли да облекчат натиска върху разноските за селскостопански запаси, без да подкопават индустриалния потенциал и биха могли да доведат до дълготраен прогрес в продуктивността, като по този метод ползват екологичния преход.

Република България акцентира, че безпокойствие буди краткотрайната либерализация на търговията според Споразумението за асоцииране EC-Украйна. Страната ни подчертава, че чака Комисията да обърне особено внимание на обстановката па пазара и да приложи всички вероятни принадлежности, в това число използването на изключителни ограничения според член 219 от Регламент (ЕС) 1308/2013 за общата организация на пазарите на селскостопански артикули за намаляване на въздействието върху производителя от Европейски Съюз.

Като цяло министрите се съгласиха, че в този момент Европейски Съюз би трябвало да работи по съгласуван метод, с цел да усили оптимално устойчивото нарастване на селскостопанската продукция и да форсира потреблението на модерни техники в селското стопанство. Подчертаха, че е изключително значимо да се обезпечат задоволително произвеждане и разпространяване на храни в най-уязвимите страни, като в същото време би трябвало да се подсигурява резистентност.

Правителството утвърди резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ”

Министерският съвет утвърди отчета с резултатите от съвещанието на Съвет „ Общи въпроси ” (СОВ), което се организира на 20 септември 2022 година в Брюксел. България бе показана от заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На СОВ Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз показа на министрите по европейските въпроси целите, залегнали в шестмесечната му стратегия.

Съветът организира полемика в подготовка на постоянното съвещание на Европейския съвет на 20-21 октомври 2022 година въз основа на план на анотиран дневен ред.

Европейска комисия показа главните цели, залегнали в писмото ѝ за желание по отношение на законодателната стратегия за 2023 година, както и Доклада за стратегическо прогнозиране за 2022 година

Министрите обмениха отзиви по общата част на третия Годишен отчет на Европейска комисия по отношение на върховенството на правото в страните членки на Европейски Съюз и продължиха полемиката си по отношение на последващите дейности след завършилата на 9 май 2022 година Конференция за бъдещето на Европа.

Европейска комисия осведоми Съвета за настоящото положение на връзките ЕС-Обединеното кралство.

България стопира действието на някои разпореждания на Спогодбата сред държавното управление на Република България и държавното управление на Руската федерация за взаимни пътувания на жители

Министерският съвет одобри решение за отчасти прекъсване на действието на наредба от Спогодбата сред държавното управление на Република България и държавното управление на Руската федерация за взаимни пътувания на жители (Обн. - Дъждовни води, бр. 54 от 2002 година, в действие от 07.05.2002 г.; изм. - Дъждовни води, бр. 83 от 2010 година, в действие от 17.09.2010 г.).

Конкретно се стопира действието на член 1, т. 1 от двустранния контракт, който планува, че жителите на двете страни, които имат годни дипломатически и служебни паспорти, имат право да влизат, излизат, минават пренос и краткотрайно да обитават на територията на другата договаряща страна без визи до 90 дни в продължение на всеки един интервал от 180 дни считано от датата на първото влизане.

На 9 септември 2022 година в Официален вестник на EC (OB L 2341, 9.9.2022г., стр. 1-3) бе оповестено Решение (ЕС) 2022/1500 по отношение на цялостното прекъсване на използването на Споразумението сред Европейската общественост и Руската федерация по отношение на улеснение на издаването на визи на жителите на Европейския съюз и на Руската федерация, което влиза в действие на 12 септември 2022г., и се ползва непосредствено от Република България.

Европейската комисия неведнъж е призовавала за прекратяване и на двустранните визови спогодби на страните членки с Руската федерация, в частност на въведените с тях безвизови режими за притежатели на дипломатически и служебни паспорти.

С актуалното решение се реализира хармонизиране с общоевропейския метод за преоценка на съществуващите двустранни съглашения на страните членки с Руската федерация, като от 20 октомври се вкарва визов режим за съветските жители, притежаващи служебни паспорти. По отношение притежателите на дипломатически паспорти визов режим беше въведен още на 25 февруари 2022 година с приемане на Решение (ЕС) 2022/333 на Съвета.

Министерският съвет утвърди българската позиция за присъединяване в съвещанието на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “

Министерският съвет утвърди през днешния ден позицията на България за присъединяване в съвещанието на Съвета на Европейския съюз „ Правосъдие и вътрешни работи ”, част „ Правосъдие “, което ще се организира на 13 октомври в Люксембург.

По тематиката по отношение на правосъдните дейности и битката с безнаказаността във връзка с закононарушенията, осъществени по отношение на водената от Русия нападателна война в Украйна, България ще удостовери поддръжката си за координираните ограничения на ниво Европейски Съюз, ориентирани към подвеждането под отговорност на причинителите на тези закононарушения.

Министрите ще проведат и продан на отзиви по отношение на правосъдното образование и неговото влияние върху достъпа до правораздаване в подтекста на върховенството на правото. Според позицията на България правосъдното образование е основен детайл за гарантиране на върховенството на правото. Постоянното надграждане на знанията и уменията на съдиите е причина за повишение на качеството и успеваемостта на правосъдните системи и за подсилване на доверието на жителите в тях, като особено внимание следва да се обръща на правото на Европейски Съюз.

Одобрена е позицията на България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство

Кабинетът утвърди позицията на Република България за идното съвещание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и риболовство, което ще се организира на 17-18 октомври 2022 година в гр. Люксембург, Велико херцогство Люксембург.

В рамките на съвещанието се чака в региона на рибарството министрите да реализират политическо съглашение по предлагането за Регламент на Съвета за установяване на опциите за лов на риба, използвани в Балтийско море за 2023 година, както и да обменят отзиви по отношение на целите по отношение на годишното съвещание на Международната комисия за запазване на рибата звук в Атлантическия океан, с оглед даване на насоки за подготовката на позицията на Европейския съюз (ЕС).

В региона на земеделието се чака Комисията да показа на министрите информация по отношение на селскостопанските въпроси, свързани с търговията, след което министрите ще проведат продан на отзиви. Република България смята, че при импорт на селскостопански артикули в Съюза от трети страни, следва да бъдат спазвани идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, които европейските производители съблюдават, в региона на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните условия.

След това Комисията и делегациите на страните членки ще обменят отзиви по отношение на положението на селскостопанските пазари, по-специално вследствие на спора в Украйна, на база на авансово дефинирани от Чешко председателство въпроси за структуриране на полемиката. Безспорно внезапното повишаване на цената на материалите за произвеждане в земеделието, в частност торовете оказва отрицателно въздействие върху доходността на земеделските стопани. Цените на фуражите и енергоносителите не престават да се усилват, без да има изясненост за тяхното усмиряване и стабилизиране. Въпреки че цените на селскостопанската продукция са повишени по отношение на предходните години, те не могат да покрият повишаването на разноските за произвеждане.

При продължение на спора в Украйна и опазване на наклонността за повишение на цените на главните променливи разноски - торове, артикули за растителна отбрана, енергоносители, може да се смята, че продължение на подпомагането, било то посредством спешния запас и Регламента за ООП или краткотрайната рамка по линия на държавна помощ, ще бъде от изгода за гарантиране и опазване на земеделската активност и надлежно производството на земеделска продукция. 

Европейските делегирани прокурори в България ще работят на ул. „ Георги Сава Раковски “ № 134 в столицата

Министерският съвет разгласи парцел - частна държавна благосъстоятелност за парцел - обществена държавна благосъстоятелност и го дава безплатно за ръководство на Висшия правосъден съвет за потребностите на активността на европейските делегирани прокурори в България.

Имотът включва терена и административната постройка, издигната в него и е с повърхност 346 кв. м. Намира се на ул. „ Георги Сава Раковски “ № 134 в столицата.

Сградата се дава за прилагане от европрокурорите у нас по искане на Висш съдебен съвет.

Одобрена е българската позиция за идното съвещание на Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “

Министерският съвет утвърди позициите на България, от подготвеност на Министерството на вътрешните работи, за присъединяване в съвещанието на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи ”, формат „ Вътрешни работи “, което ще се организира на 14 октомври 2022 година в Люксембург.

Представените пред Министерския съвет за утвърждение позиции се отнасят до: Цялостно положение на Шенгенското пространство; Украйна: обстановката с бежанците в Европейски Съюз и отражението върху вътрешната сигурност; Последни развития по миграционния маршрут на Западните Балкани: обстановката с бежанците в Европейски Съюз и отражението върху вътрешната сигурност - тематика на работен обяд; Пакт за миграция и леговище.

Одобрена е позицията на България по дело С-409/22 пред Съда на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на България по дело С-409/22, „ Юробанк България “ АД пред Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Апелативен съд - София. Негов предмет е тълкуването на разпореждания от Директива 2007/64/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 ноември 2007 година по отношение на платежните услуги във вътрешния пазар.

Съдът е сезиран да се произнесе дали показаното пред банката пълномощие, с което се оправомощава трето лице да се разпорежда със средствата по сметката от името на титуляря, съставлява платежен инструмент по смисъла на член 4, т. 23 от Директива 2007/64/ЕО; дали положеният апостил от способен държавен орган по Хагската спогодба за унищожаване на условието за заверка на задгранични обществени актове е част от процедурата по определяне на достоверността на платежния инструмент и на платежната транзакция по смисъла на Директивата и дали дадена платежна транзакция следва да се смята за позволена и платецът е дал единодушие за осъществяването й, в случай че платежният инструмент е постоянен от официална страна.

Със своето решение държавното управление дава и единодушие за встъпване в производството.

Конституирането на Република България като страна по това дело ще разреши на страната ни сполучливо да се включи в процеса на правосъдие, реализиран от Съда на Европейския съюз с оглед идентичното и тъкмо използване на общностното право.

Укрепва се ролята на Инспектората към Висш съдебен съвет за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт

Министерският съвет утвърди през днешния ден план на Закон за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт. Целта е подсилване на ролята на ИВСС за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в правосъдната власт, което е в осъществяване и на заложената мярка „ Укрепване ролята на Инспектората към Висшия съде
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР